Totes les llars necessiten serveis bàsics per funcionar amb total normalitat: llum, gas, aigua, telèfon o internet són imprescindibles per al benestar humà. No podem renunciar-hi a elles, però sí que podem estalviar molts diners. La carpeta vermella és fonamental per aconseguir-ho, però avui, et donem un parell de consells extres com fer-ho.

Llum i gas

Actualment, a Espanya existeixen dos mercats energètics: el mercat regulat i el lliure. En què es diferencien? Doncs mentre que el regular et regeix per uns preus marcats pel Govern, en el lliure hi tenen cabuda tota mena de tarifes.

Davant aquesta situació, els consumidors podem no tenir gaire clar quin mercat ens interessa més per estalviar diners. Per norma general, les tarifes regulades acostumen a ser més econòmiques per al consumidor habitual, que les del mercat lliure. És just per aquest motiu, que les energètiques posen el focus en les marques lliures, ja que els generen majors beneficis.

Com distingir el mercat lliure del regulat

La llei obliga a totes les empreses a tenir marques diferents per al mercat lliure i per al regulat. Aquí et deixem una infografia amb les principals energètiques perquè les puguis distingir clarament.

Mercat Lliure: Endesa, Naturgy, Iberdrola, EDP, Repsol. Mercat regulat: Energia 21, Comercializadora Regulada Grupo Naturgy, Comercializadora de Último Recurso Grupo Iberdrola, Baser, Régsiti

Et recomanem que miris el preu de la teva tarifa de casa i cerquis quina companyia t’ofereix un preu més assequible.

Aigua

Pel que fa a l’aigua, no tenim molt marge de millora. Les tarifes estan fixades per la companyia que opera al nostre municipi.

En aquest cas, et recomanem prendre accions per reduir el consum d’aigua (introduir una ampolla plena d’aigua a la cisterna del vàter perquè en surti menys cada cop que l’utilitzem o afegir airejadors a les aixetes).

Molts municipis, a més, ofereixen descomptes socials per a les persones amb rendes baixes. Per això, el millor que pots fer és consultar a la web del teu Ajuntament o a la de l’operador. Per exemple, a Barcelona has de consultar la web de l’Ajuntament de Barcelona i la d’Aigües de Barcelona.

Telèfon i internet

Per estalviar en aquest àmbit ha de fer dues coses: primer de tot, valora si utilitzes tots els servies que tens contractats. Necessites una subscripció de tele quan pagues també un compte de Netflix? Utilitzes tots els giges de la tarifa de mòbil? L’ús que fas d’internet necessita una connexió de 300 GB?

Després de fer aquesta valoració, aleshores, cerca tarifes que s’adaptin a les teves necessitats. Pots cercar-les consultant totes les companyies, o bé, utilitzant un comparador en línia, ja que et permetrà tenir tota la informació en poc temps.