Aquest estiu, vam explorar la ciutat de Londres de la mà del nostre amic Manel de Tourlondres , i l’instagram a qui recomano per descobrir la ciutat amb profunditat. A Anglaterra, i especialment a Londres, comprar una propietat pot ser més complicat del que sembla a primera vista a causa de les diferents tipologies de propietat: Freehold, Leasehold i Share of Freehold. A continuació, t’expliquem en què consisteix cadascuna, així com els avantatges i inconvenients de cada una. Esperem que aquesta manera de comercialitzar els immobles no s’importi cap aquí!

La primera forma de comercialització és la Freehold. Tindriem la propietat completa:
En aquest tipus de venda, el comprador és el propietari tant de l’habitatge com del terreny. No hi ha cap tipus de lloguer a pagar a posteriori, i les responsabilitats de manteniment són exclusivament del propietari. Aquesta seria la manera usual de com es comercialitzen els immobles a Catalunya i Espanya.
A mode d’exemple de preu, un Freehold en una zona mitjana de Londres pot costar al voltant de 2 milions de lliures esterlines (£2M).
Els avantatges son clars, tindrem el màxim control sobre la propietat, sense lloguers ni límits temporals.
El desavantatge principal és el preu, de llarg, és l’opció més cara i comporta totes les responsabilitats de manteniment.

Per una altra banda tenim el Leasehold, seria com un lloguer a llarg termini:
Amb un Leasehold, el comprador adquireix el dret d’ús de la propietat durant un període (pot ser de 99, 125 o fins a 999 anys), però el terreny i l’edifici pertanyen al propietari Freeholder.
A mode d’exemple de preu, un pis Leasehold pot costar unes £850.000, amb un lloguer anual al propietari del terreny d’unes £5.000. És important destacar que aquest lloguer pot incrementar-se amb el temps, amb augments de fins al 20%, afegint una incertesa financera a llarg termini.
L’avantatge és que tens un accés a propietats en zones cèntriques a preus inicialment més baixos.
El desavantatge principal es que compres només el dret d’ús per X anys, però et segueixen cobrant el lloguer del terreny. Podem tenir lloguers anuals creixents, sense tenir el control sobre la propietat, i al final del període del contracte, la propietat retorna al Freeholder.

El tercer tipus és el Share of Freehold. Seria comprar una part de la propietat:

Amb aquesta modalitat, es comparteix la propietat del terreny i de l’edifici amb el propietari, mantenint un contracte de lloguer per la resta del pis no comprat. Això implica tenir una mica de control sobre la propietat i la gestió però el 100% de decisió, però també les responsabilitats es comparteixen.
Com a exemple de preu, un Share of Freehold pot costar £500.000 per un 25% de la propietat, mentre que el lloguer del 75% restant es paga al propietari mensualment. Per a la gent obrera que li encanta la ciutat de Londres pot pensar…, jo compro un 25% del pis, el meu fill podrà comprar un altre 25%, el meu net un altre 25% i el meu besnet acabarà tenint la propietat sencera. És un plantejament que jo no comparteixo perquè estàs casi lligant a la teva família que hagi de continuar amb la compra si o si, però que potser a algú li agrada.
Com a avantatge es que tens més control sobre la gestió de l’edifici, sense les restriccions estrictes d’un Leasehold pur.
Els desavantatges…, ja ho he comentat, lligar a la família futura, pagaments inacabables, les responsabilitats compartides amb el co-propietari i pagament d’un lloguer parcial.

Com a conclusió sobre el mercat immobiliari de Londres es que amb les tres formes de propietat, juntament amb la sobre població de la ciutat de Londres, on el model de construcció majoritari és de planta baixa més dos pisos (PB+2), fan que la ciutat s’expandeixi contínuament i els preus es disparin a nivells desorbitats. Aquesta situació alimenta una inflació galopant en el mercat immobiliari, convertint Londres en una de les ciutats més cares del món per adquirir una vivenda.
Comparant amb Catalunya i Espanya, a casa nostra, el model predominant és el Freehold, que ofereix una compra de propietat més transparent i control total sense lloguers addicionals o limitacions temporals. Importar models com el Leasehold o el Share of Freehold podria complicar encara més l’accés a l’habitatge i afavorir la inflació del mercat, augmentant els costos per als compradors.

Si estàs pensant en adquirir una vivenda o una propietat per a inversió és fonam ental comptar amb l’assessorament adequat. Com a Project Manager Immobiliari he pogut valorar moltes propietats i analitzar les rentabilitats reals, no només amb el que veu la gent (quant cobro de lloguer menys quant pago d’hipoteca). Et puc acompanyar en tot el procés de compra i en el finançament si el necessites, i assegurar-te que prens la millor decisió per a tu i les teves inversions. No dubtis en posar-te en contacte amb mi per a qualsevol consulta o per iniciar el teu projecte immobiliari.

Pots demanar una videoconferència de 30’ amb mi i ho analitzem junts.